Maastrappen – Kwaliteit van de bovenste plank

Interieurdesign en Amrex Autoruitenreparatie. Ook Jan Maas is namelijk een ondernemer van de “oude stempel”. Van haastwerk wil hij niets weten en de liefde voor het vak is bepalend voor zijn werkplezier. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik ga dan ook elke dag fluitend naar mijn werkplaats!” Wie met Jan Maas praat, krijgt alles te horen over trappen. Over “luie” trappen, over op- en aantreden en over het werken met een “uitslag”. Gelukkig hoef je als klant van Maas Trappen zelf geen verstand te hebben van trappen: ook voor kozijnen, ramen en deuren zijn klanten bij hem aan het goede adres!
Jan Maas is dan ook wel echt een vakman en is zijn eigen bedrijf gestart in 1999.

Een trap is een meubelstuk

Hij werkte in de bouw, in de avonduren maakte hij voor zijn plezier trappen. Inmiddels heeft Jan Maas als zo’n 14 jaar zijn eigen trappenfabriek, sinds 1999 aan de Energieweg 2A in Beneden-Leeuwen. Hij komt om in het werk. “Maar ik zou voor geen goud meer terug de bouw in willen.” Het maken van een trap, van het opmeten van het trapgat tot en met het monteren, kost Jan Maas ongeveer twee weken “Als ik er continu aan kan werken.” Jan doet namelijk als een echte ambachtsman, alles nog met de hand. Computergestuurde machines heeft hij niet “Dan wordt het teveel productiewerk”, vindt hij. En het gaat hem er juist om elke trap exact passend en naar wens te maken. Want Jan legt eer in zijn werk.
Een trap is voor hem een meubelstuk, een sieraad in het huis. “Daar wil ik tijd aan besteden, om het naar de zin van de klant te maken”.Dat hij graag plezier heeft in zijn werk is een andere reden om geen computergestuurde machines te gebruiken. “Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Met geprogrammeerde machines zou ik mijn hobby verwaarlozen”, legt hij uit. Dat hem dat wat meer tijd kost, neemt hij op de koop toe.

Veilige Trappen

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het maken van een nieuwe trap. “In eerste instantie ga ik altijd de situatie ter plekke bekijken. Ik neem houtmonsters mee en voorbeelden van spijlen en leuningen. In principe is er heel veel mogelijk. Maar mijn uitgangspunt is dat ik niet alleen een mooie trap wil leveren, maar ook een veilige. Daarom voldoen, als dat maar enigszins mogelijk is, alle trappen die ik maak aan het bouwbesluit. Daarin zijn de veiligheidsvoorschriften opgenomen”.

Zuiver werken

Jan wil altijd “zuiver” werken. “Een trap moet naadloos passen. Voor iedere trap maak ik een uitslag, een plattegrond die de basis is voor het werk. Door je daar precies aan te houden, krijg je het beste resultaat.” Trappen worden in diverse houtsoorten uitgevoerd. Ook hier is de klant koning. Vurenhout, meranti en iroko zijn veel toegepaste houtsoorten. Behalve particuliere klanten, heeft Maas Trappen ook veel kleinere aannemersbedrijven als klant. “Trappen maken is specialistisch werk. Voor met name kleinere bedrijven is het al gouw te duur om daar een eigen medewerker voor in dienst te hebben.”

Binnen een dag

Een nieuwe trap kan vrijwel altijd binnen een dag geplaatst worden. Net als bij het maken van een trap, zorgt Jan ook bij het plaatsen voor een goede voorbereiding. “Een hardhouten trap lak ik een keer voor en een vurenhouten trap zet ik in de grondverf. Daarmee voorkom je dat er beschadigingen optreden. Ik vind niets zo erg als een trap die beschadigt raakt tijdens het plaatsen. Soms maak ik het mee dat er bij nieuwbouw met vuile schoenen over een nieuwe trap wordt geklost. Dan kunnen de tranen me goed in de ogen springen!”

Bouwpakket

Jan levert zijn trappen als een bouwpakket aan: alle onderdelen zijn al voorzien van schroefgaten en ze zijn zelfs genummerd. “Iedereen die maar een beetje handig is, kan zo’n trap in elkaar zetten”. Toch doet de ambachtsman dat in de meeste gevallen nog zelf. “De meeste mensen schrikken ervoor terug, als alle onderdelen nog los liggen lijkt het een moeilijke klus.”

Klikken

Hoewel Trappenfabriek Maas een eenmanszaak is, zit Jan nooit om aanspraak verlegen. Samen met de bedrijven Arnrex Autoruitenreparatie en Van Kruisbergen Keuken- en Interieurdesign deelt hij een grote loods van achthonderd vierkante meter. “Het moet onderling natuurlijk wel klikken, anders werkt zoiets niet. Maar het gaat prima”, verteld Jan. Een bijkomend voordeel is dat de drie ondernemers een beroep op elkaar kunnen doen als dat nodig is. “Ik kan bijvoorbeeld mijn trappen spuiten in de spuitcabine van Van Kruisbergen”, geeft Jan aan. En als hij een zware trap moet plaatsen, vraagt hij of één van zijn collega’s tijd heeft om een handje te helpen. Trappenfabriek Maas levert ook kant en klare kozijnen op maat, Bel voor meer informatie of reageer op het contactformulier.